Jei turite drėgną vietą sode ir norite pasodinti ką nors retesnio, sodinkite gyvatžolę. Jos vešlus krūmas su sodriai žaliais, ilgais lapais puikiai atrodys tvenkinio pakrantėje, o daugybė švelniai rožinės spalvos žiedynų gražiai derės su sibiriniais vilkdalgiais, vingiorykštėmis, gaurėmis.
Gali augti tiek saulėje, tiek pavėsyje. Dirvą mėgsta molingą, durpingą, nors prisitaiko augti ir kitokiose dirvose, kad tik drėgmės užtektų. Užauga iki 1 m aukščio, žydi gegužę-birželį.
Iš jaunų lapų ir ūglių galima gaminti salotas. Skonis panašus į špinatų.
GYVATŽOLIŲ SALOTOS SU SVOGŪNŲ LAIŠKAIS
5 dalys gyvatžolių lapų ir ūglių
1 dalis svogūnų laiškų
Krapai, petražolės
Svogūnų laiškus ir gyvatžoles supjaustykite ir sumaišykite, pridėkite krapų, petražolių. Pasūdykite, apibarstykite smulkintu kiaušiniu, pagardinkite grietine ar majonezu. Skanaus.